Wysłany: Nie Sty 13, 2008 10:04 pm Temat postu: Zapomniany mostek
Na zapomnianej drodze le?nej, w zapomnianym lesie jest do tej pory zapomniany mostek na zapomnianym i dlatego nie nazwanym potoku okresowym.
Rzecz ma miejsce pomiedzy wsiami Gostków i Ubyszów. Potok pomimo tego, ?e do wielkich nie nale?y utworzy? ca?kiem sporawy w?wóz. Droga le?na przecinaj?ca tor strumienia zosta?a posadowiona na nasypie u którego podstawy niepozorny otór przepustu - mostku.
Niepozorny mostek w miar? g?ebszego przygl?dania okazje si? by? bardzo solidny.
Wnetrze jego obrazuje na jak wielkich osta?cach ska? piaskowca zosta?y po?o?one p?yty, jak wiele wysi?ku w?o?ono aby powsta?a ta solidna budowla.
Przekazy miejscowe mówi? o tym, ?e zbudowali go Niemcy (w domy?le podczas II woj. ?w.)(bo niemieckie to solidne :>), ale mam co do tego niejakie w?tpliwo?ci.
Most powsta? gdy? kto? wykorzystywa? intensywnie drog? - do czego ?
W XIX w obszar Bli?yna by? miejscem gdzie hutnictwo rozwija?o si? bardzo pr??nie. Bior?c pod uwag? ten fakt oraz wyst?puj?ce w ca?ej okolicy z?o?a rud ?elaza przypuszczam, ?e droga stanowi?? tras? transportu czy to piasku, rudy lub drzewa.
Jej dok?adny przebieg ma ta droga, gdzie prowadzi ? postaram si? zbada?.
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 9:51 am Temat postu:
Ciekawi mnie czy dowiedzia?e? si? czego? wi?cej o tym mostku i drodze - wygl?da to na szlak dawnej kolejki w?skotorowej ale w tym rejonie, wed?ug mojej wiedzy, takiej nie by?o. Czy mo?esz poda? bli?sz? lokalizacj? tej drogi, mo?e na mapie?
Co do namiarow. Lesna droga prostopadla do drogi powiatowej Blizyn Ubyszow. Jadac od Blizyna skret w nia w lewo mniej wiecej w polowie lasu, punkt: N 51st 7' 14,59" - E 20st 45' 58,32".
Mostek w okolicy punktu: N 51st 7' 25,51" - E 20st 45' 20,06".
Ladnie mozna to zobaczyc na geoportalu (trzeba wylaczyc podzial katastralny bo zaslania widok):
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/
Wysłany: Sob Paź 24, 2009 3:54 pm Temat postu:
No, dzi?ki za info - z Geoportalu korzystam ju? od dawna. Czy jeste? jednak pewny tych wspó?rzednych które mi poda?e?, tam nie ma ?adnej ?cie?ki ani strumienia, nie ma te? ci?g?o?ci drogi biegn?cej od szosy Bli?yn - Szyd?owiec, hmm...