Wysłany: Sob Paź 25, 2008 12:01 pm Temat postu: Barcza
Spacerowa?am ostatnio po lesie na terenie Rezerwatu Barcza. Mi?dzy pierwszym a drugim zbiornikiem wodnym (id?c od drogi E7), w ?rodku lasu, z dala od ?cie?ki natrafili?my na grób. Wygl?da? na do?? stary, ale by? obmurowany now? ceg?? (chyba klinkierow?). Czy wiecie kogo tam pochowano?
Id?c dalej, za drugim a przed trzecim jeziorkiem, natkn?li?my si? na jak?? budowl?, wygl?daj?c? na bunkier czy podpiwniczenie schowane g??boko w ziemi, z wykopan? ?cie?k? do wej?cia. Górna cz??? budowli (bez dachu) znajdowa?a si? na poziomie gruntu. Ca?o?? zbudowana by?a z jakiego? kamienia. Wiecie co to takiego?
W latach 70-tych podczas prac wydobywczych na terenie jednej z dwóch kopalni jakie si? znajduj? na terenie Rezerwatu nast?pi?o przebicie pokrywy skalnej. Ludzie znajduj?cy si? wtedy na dnie kopalni, ratowali si? ucieczk?.Woda jednak szybko wype?nia?a wyrobisko i nie wszyscy zd??yli uciec, zgin?? wtedy cz?owiek, jeden z górników. Nagrobek jego znajduje si? niedaleko tego miejsca w którym przyroda przypomnia?a o sobie, w?a?nie od jego nazwiska powsta? przydomek "bary?a", którym jest nazywana szczególna cz??? rezerwatu, czyli pierwszy kamienio?om który napotykamy po wej?ciu na teren lasu.
Co do drugiego obiektu to prawdopodobnie jest to schron dla górników w którym chowali si? podczas odstrza?ów eksploatacyjnych.
A ja mam pytanie dotycz?ce grobu, który znajduje si? zaraz przy wej?ciu do rezerwatu. Chodzi mi o grób otoczony bia?ym drewnianym p?otkiem z metalowym krzy?em. Czy to mo?e jaki? grób powsta?czy?