Dzionie to w skrócie nadziewana moczon? w rosole mac? pieczona kiszka. Jak podpowiadaj? mieszka?cy Rakowa historii powstania potrawy trzeba szuka? w kuchni ?ydowskiej. Na terenie gminy Raków mieszka?o kiedy? wielu ?ydów. Nazwa [i]dzionie[/i] pochodzi pono? od gwarowego okre?lenia potraw, [i]które si? nadziewa[/i].
Tymczasem zacznijmy od macy. Tradycyjna ?ydowska maca to prza?ny chleb spo?ywany podczas ?wi?ta Pesach (?wi?ta obchodzonego na pami?tk? wyzwolenia Izraelitów z niewoli egipskiej). Przyrz?dzana jest ze specjalnie w tym celu przygotowanej m?ki, bez u?ycia zakwasu, którego posiadania w domu podczas ?wi?ta zakazuje ?ydowskie prawo religijne. M?k? pszenn? miesza si? z wod? i piecze przez oko?o osiemna?cie minut, licz?c od chwili wyrobienia ciasta. Religijni ?ydzi przygotowuj? mac? r?cznie. Ma ona posta? p?askich placków o kszta?cie owalnym b?d? kwadratowym.
Prawa autorskie © Skar?yski Wortal Turystyczny Wszystkie prawa zastrzeżone.